Letar gener som boostar behandling

MSD ska börja leta efter gener som gör att behandlingseffekten av Keytruda blir optimal.

5 juni 2015, klockan 11:44
0

Många av de nya biologiska läkemedlens effekt beror på vilka genvarianter patienten har. I vissa fall uteblir till exempel nyttan av vissa cancermediciner helt om den som behandlas saknar vissa markörer.

Nu vill MSD ringa in vilka patienter som PD1-hämmaren Keytruda, pembrolizumab, har bäst effekt på. Därför inleder man ett samarbete med Nanostring Technologies som ska hjälpa till och hitta nya relevanta genmarkörer.

Läkemedlet, som hittills är godkänt i USA mot malignt melanom, har effekt hos de som uttrycker PDL1-receptorn men nu vill man alltså gå vidare. Samarbetet mellan bolagen ska ses som ett första steg i ett immuno-onkologiprogram, säger MSD i ett pressmeddelande, och studierna ska göras för ett flertal tumörtyper.

Nanostring Tech har redan tidigare startat ett liknande samarbete med Celgene om att göra diagnosiska testmetoder för lymfompatienter så att man kan optimera behandlingen med cancerläkemedlet Revlimid, lenalidomid.

MSD heter Merck i USA. Keytruda har fått en positiv rekommendation från EMA, men är ännu inte godkänt av EU-kommissionen.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här