Nya cancerbehandlingar ska införas snabbare
En T-cell angriper en cancercell.

Nya cancerbehandlingar ska införas snabbare

NT-rådet ökar tempot i införandet av Pd1- och Pd-L1-hämmare mot cancer.

18 okt 2018, kl 10:31
0

Pd1-hämmare och Pd-L1-hämmare är immunläkemedel vars upptäckt nyligen belönades med nobelpriset i medicin. Nu prövar NT-rådet (en expertgrupp med mandat att ge landstingen rekommendationer om nya läkemedel) i samverkan med regionala cancercentrum, RCC, en ny arbetsmodell för införande av just dessa cancerläkemedel.

– Upptäckten av den här mekanismen i immunförsvaret är ett forskningsgenombrott som belönas med nobelpriset i medicin i år och det är fantastiskt att vi nu har tillgång till läkemedel som bygger på den upptäckten. Vid många cancerformer är detta värdefulla läkemedel, och det finns en stor förväntan från patienterna på att de här läkemedlen ska utvärderas och snabbt komma i klinisk användning, säger överläkare Freddi Lewin, adjungerad ledamot i NT-rådet, i ett uttalande på janusinfo.se.

– Vi gör det här nu för att garantera en snabbhet i värderingen av de nya läkemedlen och indikationerna. På det sättet använder vi samhällets resurser för värdering av nya läkemedel på bästa sätt och ökar förutsättningarna för att patienter som behöver de här medicinerna får dem så snabbt som möjligt.

Den nya arbetsmodellen innebär bland annat att när det kommer en ny indikation för en Pd1- eller Pd-L1-hämmare så kan NT-rådet hoppa över att begära en hälsoekonomisk utvärdering från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. I stället ska vårdprogramgrupperna inom RCC konsulteras och bedöma läkemedlets effekt i förhållande till befintlig behandling. Detta kommer enligt NT-rådets bedömning att effektivisera bedömningen och göra att det går snabbare att få fram nationella rekommendationer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng