Letar gener som boostar behandling

MSD ska börja leta efter gener som gör att behandlingseffekten av Keytruda blir optimal.

5 jun 2015, kl 11:44
0

Många av de nya biologiska läkemedlens effekt beror på vilka genvarianter patienten har. I vissa fall uteblir till exempel nyttan av vissa cancermediciner helt om den som behandlas saknar vissa markörer.

Nu vill MSD ringa in vilka patienter som PD1-hämmaren Keytruda, pembrolizumab, har bäst effekt på. Därför inleder man ett samarbete med Nanostring Technologies som ska hjälpa till och hitta nya relevanta genmarkörer.

Läkemedlet, som hittills är godkänt i USA mot malignt melanom, har effekt hos de som uttrycker PDL1-receptorn men nu vill man alltså gå vidare. Samarbetet mellan bolagen ska ses som ett första steg i ett immuno-onkologiprogram, säger MSD i ett pressmeddelande, och studierna ska göras för ett flertal tumörtyper.

Nanostring Tech har redan tidigare startat ett liknande samarbete med Celgene om att göra diagnosiska testmetoder för lymfompatienter så att man kan optimera behandlingen med cancerläkemedlet Revlimid, lenalidomid.

MSD heter Merck i USA. Keytruda har fått en positiv rekommendation från EMA, men är ännu inte godkänt av EU-kommissionen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng