Annons

Vitamin D och kalcium ger ingen hjärtnytta

Tillskott av vitamin D och kalcium är viktigt för bland annat
benhälsan. Men det påverkar inte risken att drabbas av hjärtattack
eller stroke visar en genomgång av ett antal studier.

2 mar 2010, kl 12:10
0

Det är amerikanska forskare som gått igenom 17 studier om effekten av tillskott av vitamin D och kalcium som presenteras i en översiktsartikel. Bakgrunden är att de ville undersöka om personer som redan får i sig tillräckligt med vitamin D och kalcium börjar ta tillskott, löper någon risk om de börjar.

Howard D. Sesso från Brigham and Women’s Hospital i Boston som ledde studien säger till Reuters att det inte finns så många studier som tittar på just det här sambandet. En av svårigheterna som han och hans kollegor upptäckte var att de olika studier om kosttillskotten som finns, är upplagda på olika vis och med olika doser av tillskotten.

Deras slutsats är att några av studierna visar att tillskott av vitamin D minskar risken att dö i hjärtattack eller stroke. Dock led de flesta av de studerade patienterna av någon allvarlig njursjukdom och gick på dialys. Övriga studier kunde inte visa på något att tillskott av kalcium, vitamin D eller en kombination av dessa, minskade risken för hjärtsjukdom eller stroke.

I USA är den rekommenderade dagliga dosen av kalcium 1000 mg och av vitamin D 400 internationella enheter. Basvaror som mjölk och flingor är ofta berikade med dessa två i USA och Howard D Sesso säger till Reuters att han inte rekommenderar annars friska personer att ta ytterligare tillskott.

I Sverige är de rekommenderade intaget för vuxna 7,5 µg vitamin D och 8-900 mg kalcium.