Annons

Bilder sätter hopp till Alzheimermedel

Ett nytt sätt att avbilda hjärnan på har gett nytt hopp
till ett preparat mot Alzheimers. Förhoppningen är att preparatet kan
behandla den underliggande orsaken till sjukdomen

1 mar 2010, kl 14:13
0

Genom att studera hjärnan hos patienter med Alzheimers med hjälp av en ny teknologi kan en gammal läkemedelskandidat få nytt hopp. Det handlar om bapineuzumab som utvecklas av Pfizer, Elan Corp och Johnson & Johnson. Bapineuzumab är en antikropp riktad mot de betaamyloida (A?) plack som bildas i hjärnan på personer med Alzheimers.

Preparatet väckte stort hopp när den visade på positiva resultat i kliniska studier för några år sedan. Under 2008 drabbades det av ett stort bakslag då det i en studie inte nådde de primära målen och orsakade biverkan som svullnad hjärna hos försökspersonerna vid högre doser.

Nu har en ny liten studie med 28 patienter genomförts i Finland. Resultaten som publicerats i Lancet Neurology visade att efter 78 veckor hade de patienter som behandlats med bapineuzumab 25 procent mindre plack än de som fick placebo. Att forskarna kunde konstatera minskningen berodde på en ny typ av avbildning av hjärnan där de använder sig av ett ämne som kallas carbon-11-labeled Pittsburgh compound B eller [11C]PiB. Ämnet fastnar i de områden av hjärnan där det finns gott om A?-plack.

Mycket forskning kring läkemedel mot Alzheimers har fokuserat på att få bort ansamlingarna av A?-placken som antas hindra hjärnan från att fungera normalt. Det finns också forskning som tittar på proteinet tau i hjärnan och förändringar av detta.

Bildstudien finansierades av Elan och Wyeth.