Annons

APL får konkurrens om extempore

Företaget Unimedic har fått tillstånd att tillverka
extemporeläkemedel. De bli den första konkurrenten till statliga APL
sedan marknaden öppnades för andra aktörer. Från APL välkomnar man
tillskottet.

28 apr 2011, kl 11:01
0

Den 7 april 2010 tog staten beslutet att extemporeläkemedel ska kunna tillverkas på andra platser än öppenvårds- och sjukhusapotek. På onsdagen godkändes det första privata nya extemporeapoteket då Unimedic fick klartecken från Läkemedelsverket.
– Vi är väl förberedda för tillverkning och startklara för leverans av flera nya produkter under hösten så fort infrastrukturen på marknaden är säkerställd, vilket den enligt Socialdepartementet ska vara i september i år, säger styrelseordförande Christer Ahlberg i en presskommentar.

Samma dag som beskedet om godkännandet kom, höll den före detta monopoltillverkaren Apotek Produktion & Laboratorier, APL, sin årsstämma. Företaget tjänade under 2010 drygt 6,9 miljoner kronor varav drygt 2 miljoner går tillbaka till ägaren. Årsstämman var den första sedan APL helt frikopplats från Apoteket AB. Förutom extemporeläkemedel är företaget också kontraktstillverkare åt industrin. Även APL i sin nuvaranade har precis fått godkänt att vara extemporeapotek av Läkemedelsverket.

Under ett seminarium som hölls i anslutning till årsstämman sade APL:s vd Eva Sjökvist Saers att hon ser fram emot konkurrens och den nya marknaden som kommer att ta form.
– Det har varit en lång resa för oss att vara ensam på marknaden till att aktivt sälja våra tjänster och produkter. Men vi har också vana av konkurrens från de internationella marknader där vi är aktiva.

Extemporeläkemedel utgör omkring 1 procent av läkemedelsmarknaden i Sverige idag. Öppenvården står för omkring 55 procent av dessa och slutenvården för resterande 45. VIi seminariet togs också frågan om vikten av att kunna hitta lättillgänglig information om extemporeläkemedel, något som både apotek och vården idag saknar.