Annons

Vi vässar medicinjournalistiken på nya digitala Läkemedelsvärlden

Framtiden kräver djärva beslut. Så tänkte (förhoppningsvis) regeringens särskilde utredare Stefan Carlsson när han skrev klart och presenterade sin utredning den 15 maj om hur myndigheterna inom vård och omsorg ska organiseras på bästa möjliga sätt. Det är inte helt okontroversiellt att föreslå nedläggning av tolv myndigheter och organisationer, vars uppgifter tas över av fyra […]

4 jun 2012, kl 17:19
0

Framtiden kräver djärva beslut. Så tänkte (förhoppningsvis) regeringens särskilde utredare Stefan Carlsson när han skrev klart och presenterade sin utredning den 15 maj om hur myndigheterna inom vård och omsorg ska organiseras på bästa möjliga sätt. Det är inte helt okontroversiellt att föreslå nedläggning av tolv myndigheter och organisationer, vars uppgifter tas över av fyra helt nya.
Stefan Carlsson har många kloka tankar i sin utredning och han är inne på helt rätt linje. Det är spretigt idag och den påstådda samordningen mellan myndigheterna fungerar inte bra. Just därför misstänker jag att remissrundan blir dramatisk. Det kommer att krävas en stark socialminister och en modig regering att driva igenom förslaget som är bra för Vårdsverige.

Djärva beslut har redan fattats på Läkemedelsvärldens redaktion. I augusti släpper vi nya 100 procent digitala Läkemedelsvärlden – för att ge dig som läsare en ännu bättre bevakning av hela läkemedelsområdet.
Varför väljer vi då att sluta trycka en papperstidning? Anledningarna att satsa 100 procent digitalt är lika många som det finns läsare.
För tio år sedan var det totalt omöjligt, men idag är läget helt annorlunda. Se bara hur vi tar till oss ny information. Och var vi tar den till oss; det är långt ifrån enbart i böcker och tidningar, och inte alls bara på jobbet eller i skolan.
I och med våra datorer, telefoner och läsplattor har vår konsumtion av media, nyheter och information förändrats. Gränsen mellan arbete och fritid har också suddats ut (dock inte bort). Idag är det många fler som gör arbetssaker på fritiden, och tvärt om. Något som också har möjliggjorts med den nya digitala tekniken och mobiliteten.

Samtidigt fortsätter mängden information och nyheter bara att öka i en rekordartad hastighet. Det är idag omöjligt att överblicka allt som händer, ens inom ett litet smalt område. Genom att gå över till en helt digital publiceringskanal förbättrar vi våra möjligheter att bevaka mer och hålla bättre koll – något som gynnar våra läsare.
Vi vill vara delaktiga i och driva på utvecklingen inom oberoende och granskande medicinjournalistik. Därför tar vi steget som frigör resurser att satsa ännu mer på bevakning, granskning, analys och rapportering från hela läkemedelsområdet. Allt från politiska beslut till konkret användning av läkemedel, från forskning och utveckling till marknadsföring och patientnytta.

Att satsa helt på den digitala publiceringskanalen, och göra den tillgänglig både på datorer, läsplattor och smartphones, tillhör framtiden och är den nya vägen att gå. I augusti, när vi släpper vår nya webbtidning, kommer du på ett bättre och smidigare sätt kunna följa det som intresserar dig genom en mängd nya och smarta funktioner.
Och för alla er som fortfarande tycker om att läsa artiklarna på papper kommer vi erbjuda bra utskriftsmöjligheter av alla våra artiklar.
Läs mer om nya digitala Läkemedelsvärlden på sidorna 40-41.
Det är också med stor spänning och tillförsikt som jag den
1 juni planenligt lämnade över till Petra Hedbom som ny chefredaktör för Läkemedelsvärlden.