Annons
Utredare ska lösa frågor om läkemedelsstatistik

Utredare ska lösa frågor om läkemedelsstatistik

Regeringen vill ha en mer ändamålsenlig lagstiftning om försäljningsstatistik om läkemedel.

19 feb 2021, kl 11:25
0

Annons

Regeringen tillsätter en särskild utredare som ska undersöka vilka åtgärder som behövs för att få ordning på utlämnandet av läkemedelsstatistik. Jobbet går till juristen och universitetslektorn Ulrika Sandén, Umeå universitet.

Det var för drygt två år sedan som Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten började lämna ut färre uppgifter om försäljningsstatistik för humanläkemedel. Orsaken var en dom i kammarrätten som förändrat det juridiska läget. Myndigheterna bedömde att de inte kunde fortsätta att lämna ut uppgifter som gör att det går att ta reda på försäljningsvolymen av ett visst läkemedel.

Att lämna ut sådana uppgifter strider enligt myndigheternas bedömning mot bestämmelserna om statistiksekretess. Detta ledde även till förändringar i Socialstyrelsens öppna statistikdatabas. Socialstyrelsen tog bort siffror om antalet definierade dygnsdoser, DDD, från databasen.

Men regeringen anser att dessa inskränkningar har haft ”omfattande negativa effekter, inte minst för patienter.”

– Det är viktigt att vi har system och processer som är rättsligt säkra samtidigt som de underlättar för både patienter och samhälle, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Den särskilda utredarens huvuduppgift är, enligt utredningsdirektiven, att undersöka vad som behöver göras för att läkemedelsstatistik åter ska kunna lämnas ut i så stor utsträckning som möjligt till de aktörer som tidigare kunde få ut den.

Ulrika Sandén ska redovisa uppdraget senast 31 maj 2022.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng