Tuffare tider för apotekskedjorna

I mitten av oktober gick det första nya apoteket, Hermelinen i Umeå, i konkurs på grund av likviditetsproblem.Den 24 november aviserade Medstop att man varslar 70 anställda om uppsägning. Anledningen är lägre försäljningsvolymer på grund av den tuffa konkurrensen på apoteksmarknaden. Senast i raden är Docmorris som den 30 november aviserade att man tvingas stänga […]

14 dec 2011, kl 11:38
0

I mitten av oktober gick det första nya apoteket, Hermelinen i Umeå, i konkurs på grund av likviditetsproblem.
Den 24 november aviserade Medstop att man varslar 70 anställda om uppsägning. Anledningen är lägre försäljningsvolymer på grund av den tuffa konkurrensen på apoteksmarknaden.

Senast i raden är Docmorris som den 30 november aviserade att man tvingas stänga 16 apotek, som inte är tillräckligt lönsamma.
– Sedan vi öppnade vårt första apotek i Sverige har konkurrensen på apoteksmarknaden blivit stentuff. Vi har gjort en noggrann analys och kommit fram till att vi tyvärr måste stänga dessa apotek eftersom de inte utvecklats som vi tänkt oss, säger Johan Wiklund, tillförordnad vd på Docmorris.
58 tjänster berörs av beslutet om nedläggning och företagets ambition är att omplacera så många som möjligt. Den aktuella neddragningen innebär dock inte att företagets expansionsplaner stoppas. Docmorris kommer redan under januari/februari att öppna åtta nya apotek.

Först ut var dock Kronans droghandel, som redan i september aviserade personalminskningar på grund av den hårda konkurrensen på apoteksmarknaden. Ett 40-tal tjänster är fortfarande hotade inom kedjan.
– Hela branschen genomgår en strukturomvandling, på grund av sviktande lönsamhet. Vi har gått ifrån färre större apotek till fler mindre, vilket ger ökade kostnader. Många nyetableringar har också visat sig vara fel eftersom det inte kommer tillräckligt många kunder. Därför kommer vi att få se nedläggningar av olönsamma apotek, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans droghandel.