Annons

Taktisk tillbakadragning hindrar generikamarknaden

Schering-Plough planerar att dra bort receptbelagt loratadin (Clarityn) från sortimentet innan patentet har gått ut. På så sätt ska man få kunderna att gå över till den dyrare produkten Aerius.

22 apr 2003, kl 10:23
0

Först gick Schering-Plough ut med att receptbelagda förpackningar av antihistaminet loratadin skulle bort från apoteken i april. Patentet på loratadin går ut i februari 2004 i Sverige, så fram till dess skulle det inte heller finnas något generikum. Under tiden hoppades företaget att patienterna skulle gå över till efterföljaren desloratadin (Aerius).

Loratadin var Sveriges mest sålda allergiläkemedel 2002, och mer än hälften såldes som receptbelagt. Enligt företaget skulle åtgärden vara för patienternas bästa, ?vi vet att Aerius är en förbättring för allergipatienterna?. Men det är få läkemedelskommittéer som rekommenderar Aerius framför Clarityn.

Sedan ändrade sig Schering-Plough. Tillbakadragandet ska bli av, men har skjutits fram på obestämd tid av praktiska skäl.

? Det visade sig att väldigt många läkare hade skrivit ut itererade recept, säger Inger Tolstoy, informationschef på Schering-Plough.



Osäkerhet efter patentet

Receptfritt loratadin kommer att finnas kvar ett tag, eftersom desloratadin bara finns som receptbelagt. En tumregel är att en produkt ska ha varit godkänd i tre år för att kunna receptbefrias. För desloratadin skulle det bli ungefär samtidigt som patentet på loratadin går ut.

Efter februari 2004 kommer generikatillverkarna att vilja producera loratadin. Det är inte alls säkert att de får.
? Hittills har det i alla fall gällt att ett generikum måste luta sig mot dokumentationen för ett originalpreparat. Originalet måste åtminstone finnas kvar vid registreringen, säger Bo Lindström, jurist på Läkemedelsverket.



Juridiskt finlir

Läkemedelsrådet i Skåne har skickat ut en omvänd rekommendation till läkarna, de bör inte gå över till Aerius. Rådets administrativa chef, Bodil Ericsson, har en alternativ förklaring till varför Schering-Plough sköt upp sitt tillbakadragande.
? En av parallellimportörerna säger att de har lager som räcker året ut.
Bodil Ericsson har tidigare jobbat inom industrin. Där deltog hon i diskussioner om just den typen av strategi som Schering-Plough provar. Då tolkade man lagen som att det inte går att blockera generikatillverkning. Men det finns inga rättsfall att luta sig mot, så Bo Lindström tycker att det är svårt att uttala sig på förhand.
? Sådant här finlir står inte i någon lag. Till exempel vilar hela parallellimporten bara på rättsfall.
Han menar att det kan krävas att ett ärende avgörs i EG-domstolen för att läget ska klarna.