Lägst pris vinner när Zoloftpatent gått ut

Ett tiotal företag konkurrerar nu om det lägsta priset på sertralin (Zoloft) när patentet gått ut. Den närmaste tiden kommer därför antalet byten att öka. Byten som ska återrapporteras till förskrivarna.

21 okt 2005, kl 13:39
0

Annons

Alexander Brising på generikaföretaget Hexal bedömer att priset inom några månader kommer att ha sjunkit med närmare 90 procent.

? Priset på sertralin 50 milligram, 100 stycken, som innan patentutgången är cirka 1 200 kronor, kommer att vara under hundralappen till första december, spår han.

Då kommer en marknad på cirka 370 miljoner att minska till under 150 miljoner kronor.

Recept på Zoloft som expedieras efter patentutgången 28 oktober kommer att bytas ut om läkaren inte markerat att byte ej får ske eller om patienten är villig att betala mellanskillnaden och det på det enskilda apoteket finns ett billigare utbytbart läkemedel.

Av totalt cirka 9,7 miljoner expeditioner inom ?bytesgrupper? senaste kvartalet gjordes cirka 2,5 miljoner byten, enligt statistik från Apoteket. En stor del av de resterande var recept där billigaste vara skrivits från början. Men i cirka 700 000 fall skedde inte byten på grund av att läkare, patient eller apotek motsatt sig byte.