Turbulens på svenska Pfizer

Ett försenat Genotropinprojekt blev spiken i kistan för Pfizers fabrik i Stockholm. Men också inom marknadssidan väntas nedskärningar. Lars Gunneflo, chef för marknadsbolaget, slutar den första november.

21 okt 2005, kl 11:32
0

Vid sammanslagningen för snart tre år sedan fanns cirka 3 900 anställda i Pharmacia i Sverige och 300 på Pfizers svenska bolag. Nu är man nere i cirka 2 700. Och färre ska det bli.

När det Genotropindevice man lagt ut på en tillverkare blev försenat beslutade koncernledningen att till årsskiftet 2007/08 lägga ned hela produktionen i Sverige och flytta den till två anläggningar i Tyskland och Belgien.

Då försvinner ytterligare cirka 500 jobb.

? När det gäller läkemedel handlar det om att vara snabbt framme och när det gick snett hos tillverkaren började man ifrågasätta hela verksamheten. Det var tyvärr mycket som föll i samband med det, säger Ingela Widén, facklig företrädare för SIF på Pfizer.

Även om det blev spiken i kistan för fabriken i Stockholm kan det också ses som en del i de globala rationaliseringar som koncernen aviserat.

Gunneflo startar eget

Också marknadsbolaget står inför stora förändringar. Man har redan dragit ned på personal och ytterligare kanske 50-60 personer väntas bli uppsagda.

En av dem som slutar är chefen sedan åtta år, Lars Gunneflo.
Och nu går ryktet att han ombetts sluta eller med andra ord fått sparken.

? Det blir alltid snack när sådana här saker händer. Jag har fått uppskattning för vad jag gjort, det vill säga tagit Pfizer från att ha varit ett litet företag i Sverige till Sveriges största. Alla sådana företag går in i nya faser och nu vill jag, som i grunden är en entreprenör, sätta ett eget bolag i verket.

Den sista oktober lämnade han företaget.

? Jag är övertygad om att Pfizer är störst i Sverige också om fem år.

Men visst kommer det att ske stora förändringar inom marknadsbolaget de närmaste åren, säger han.

? Alla sådana här bolag går in i nya faser. Det gäller att förändra strukturerna i bolaget för att bli mer kundanpassad. Konsulentrollen kommer till exempel att bli en annan. Man kommer att få arbeta bredare än bara med läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng