Återrapporter om byte till generika slängs i papperskorgen

Hur vanligt det är att information om byte av läkemedel, som enligt lag ska återrapporteras till förskrivarna inte sparas vet ingen. Ingen vet heller om det är ett lagbrott.

21 okt 2005, kl 13:49
0

Under de sista tre månaderna har det på landets apotek gjorts cirka 2,5 miljoner byten till ett billigare preparat. När patentet för sertralin (Zoloft) går ut i månadsskiftet oktober/november kommer troligen antalet byten att öka under en period.

Dessa ska enligt lag rapporteras tillbaka till förskrivaren. Sedan i somras sköts det centralt inom Apoteket. Det rör sig om en ansenlig pappersexercis, eftersom det enligt Lisbeth Bolin på Apoteket är få som kan ta emot informationen digitalt.

Så vad händer då med dessa pappersbuntar som varje månad dimper ned?

? Jag slänger dom i sekretesstuggen, säger Kerstin Henriks-
son som är läkare och chef vid Rosenlunds vårdcentral i Stockholm.

Vad kollegerna gör vet hon inte.

? Men jag tror att många gör som jag. Så gjorde vi också på den vårdcentral jag arbetade tidigare. Vi var rörande överens om det.

Visserligen skriver Apoteket i sitt följebrev att avsikten är att informationen ska föras in på läkemedelslistorna, men det är helt omöjligt, menar Kerstin Henriksson.

? Då skulle vi behöva anställa en person att göra ett arbete som i praktiken gör läkemedelslistorna oläsliga med en information vi inte behöver.
Inget motiv

När regeringen beslutade att rapporter om byten skulle återrapporteras angav man inte några motiv till detta.
Men enligt Läkemedelsverket finns det två. Det ena är biverkningsuppföljning avseende hjälpämnen. Det andra är att patienter som vänder sig till Läkemedelsförsäkringen kan behöva visa vilket fabrikat som expedierats.

? Men Apoteket måste väl rimligen ha kvar informationen. Vi har kvar vad vi skrivit ut, då bör ju de spara vad de lämnat ut tror Kerstin Henriksson.

Det gör man, i femton månader. Om informationen inte sparats ute på mottagningar och kliniker är den sedan borta.
Ur försäkringssynpunkt och för uppföljning av eventuella biverkningar av hjälpämnen är det en mycket kort tid.

Ett gungfly

Att bytena inte förs in i journalerna är man medveten om såväl på Läkemedelsverket, som på Socialstyrelsen och SKL, Sveriges kommuner och landsting.
?Detta har genomförts endast i begränsad omfattning? konstaterar Läkemedelsverket i en rapport angående generisk förskrivning.

I patientjournallagen står att information av värde i samband med vården ska ingå i patientjournalen.

? Vad som gäller för den här informationen är oklart, säger Magnus Thyberg på SKL. Vi har rekommenderat att återrapporterna sparas.

Om det är ett lagbrott att slänga dem vet man inte eftersom lagstiftningen är otydlig.

? Lagstiftning är ju också mycket en tolkningsfråga Det här är något av ett gungfly.

? Men vi har förstått att förskrivarna inte ser värdet av att föra in det här, säger Magnus Thyberg på SKL.

På tillsynsmyndigheten, Socialstyrelsen har man inte följt upp vad som händer med återrapporterna.