Generiskt Concerta nu på marknaden

Den första kopian till adhd-läkemedlet Concerta har nu lanserats i Sverige.

18 dec 2013, kl 12:21
8

Annons

Methylphenidate Sandoz som nyligen lanserades i Sverige är det första generiska preparatet till adhd-läkemedlet Concerta (metylfenidat).  Nu har det generiska preparatet också utsetts som periodens vara. Patienter som behandlas med Concerta ska nu behandlas med Sandoz produkt istället, då det är cirka sju procent billigare, 698 kronor istället för 744 kronor för 30 tabletter på 54mg.

Concerta är en depottablett med en längre verkan än andra metylfenidat, till exempel Ritalin. Concerta och det generiska preparatet har en verkningstid på 12 timmar, medan de andra verkar under åtta timmar.

Det är samma beredningsform, men olika sammansättning på de två depottabletterna. Enligt Sven-Erik Hillver på Läkemedelsverket har den lilla skillnad som kan uppstå i plasmakoncentration ingen klinisk betydelse.
– Även om man visat på en väldigt likartad frisättningsprofil och bioekvivalens kan man, speciellt när det gäller depottabletter, möjligen få en lite avvikande plasmakoncentration om man har lite olika frisättningsprinciper, säger Sven-Erik Hillver på Läkemedelsverket.

När generikautbytet lanserades i början av 2000 blev bara tabletter med samma princip för frisättning utbytbara när det gäller depottabletter.
– Men sedan har det visat sig att vi var onödigt försiktiga och att sådana små skillnader i plasmakoncentration inte har någon klinisk betydelse.

Idag säljs det adhd-läkemedel i Sverige för några hundra miljoner om året.
 
Artikeln uppdaterades den 18 november 16.30
 

8 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. I Canada är synonympreparatet 38 % billigare – varför fungerar inte konkurrensen lika bra i Sverige?

 2. Skitsnack att skillnaden inte har klinisk betydelse. Vi fick Concertan utbytt för en månad sen och det har varit dagligt kaos, som att dottern var omedicinerad igen. I fredags ändrade läkaren så att Apoteket skulle ge oss Concerta igen och vips är lugnet tillbaka i hemmet. Jag har alltid varit en förespråkare av synonympreparat men inte sen dotterns läkare meddelade att de bara behöver uppgå till 82%! av originalet. På en adhd-medicin märks den felmarginalen!

 3. Vi har haft exakt samma erfarenhet. Ett par dagar efter det att vår son fick den nya typen från Sandoz istället för den gamla Concertan så fick han samma problem. Även om den verksamma substansen verkar vara densamma så är det något som gör att den nya typen inte har samma effekt.
  Lars Melin. Dr.Med.Sci

 4. Jag fick den medicinen istället för concerta och jag mådde jättedåligt. jag var tvungen att å till läkare och få dom att skriva att concerta inte får bytas ut till annat preparat.

  ADHD är svårt att hitta en bra medicinering mot då problem och symptom är så individuellt. Tycker det är otroligt skandal och förödande att som i mitt fall då jag testat tusen olika mediciner och doser i tre års tid för att hitta en som funkar och då byter de medicin för mig bara för att den är billigare. Jag betalar hellre 700 per burk för att få rätt medicin.

 5. Jag har tagit Metylfenidat sandoz i ett halvår nu, för mig är den inte som concerta. Jag har haft konstiga biverkningar m.m, listan är lång. Jag kommer att gå tillbaka till concerta istället!

 6. Jag har också fått Metylfenidat Sandoz istället för concerta på apoteket. För mig är det inte heller samma sak som concerta som apotekspersonalen sa. Jag får jobbiga biverkningar av Metylfenidat.. 🙁

 7. Så jävla B artikel. Dessutom kan den missleda de som fungerar på Concerta att gå till Apoteket och hämta ut fel preparat och ta det här bokstavligt trots att en ska vara källkritisk och åka på biverkningar man inte har räknat med eftersom att man antar att det ska vara samma substans. Det är på grund av privatiseradet av apoteken metylfenidat ska vara ett förstahandsval och enligt många källor så går de heller inte direkt med förlust genom att sälja dessa billiga “Metylfenidat Sandoz.” Visst att Concertan är dyr men deras avancerade teknik motiverar faktiskt priset och om det är en subtil skillnad kan den skillnaden vara markant för den enskilde individen som medicinerar. Metylfenidaten är dessutom lättare lösningsbara eftersom att de ej använder samma teknik och ej är i kapselform av tre lager av hårt skal utan bara en tablett. Dessutom ingår medicinerna i högkostnadsskyddet som är värt det i slutändan för att slippa behöva gå på billigare preparat som har orsakat många problem. Jag har själv aldrig provat men litar på andras berättelser och vad de har erfarat av dessa och därför vill jag inte agera försökskanin när Concertan har fungerat bra. Priset motiverar en inte att byta ut medicinerna, snarare tvärtom som någon här ovanför skrev. Be läkaren kryssa i att den ej får bytas ut då farmaceuter blivit ombedda att byta ut den, alternativt låtsas att Concertan ej finns inne. Trött på missanvisande, maktmissbruk och desinformation som sprids. Patienten känner sig bäst själv och denna artikeln är ett praktexemplar på missanvisande som kan få förödande konsekvenser.