Myndighet ska ha huvudansvaret

En ny myndighet med huvudansvaret för klinisk forskning. Det ska leda till att Sveriges ställning stärks, menar regeringens utredare Ingrid Petersson.

19 dec 2013, kl 10:39
0

Ingrid Petersson, generaldirektör för forskningsrådet Formas, har utrett hur den kliniska forskningens ställning i Sverige kan stärkas. Klinisk forskning är viktigt för utvecklingen av hälso- och sjukvården och för att Sverige ska vara attraktivt för läkemedelsindustrin. Men sedan 1980-talet har de kliniska prövningarna minskat, konstaterar utredaren, som på onsdagen lämnade över sina förslag till utbildningsdepartementet.

För att råda bot på detta föreslår Ingrid Petersson att en ny nämnmyndighet bildas, Nämnden för samordning av kliniska studier. Myndighetens huvuduppgift ska vara att identifiera patienter och prövare. Den ska även erbjuda utbildningar och praktiska råd före och efter studierna. 

Dessutom föreslår utredningen att en gemensam informationsportal och ett gemensamt system omedelbart byggs upp för att identifiera och få kontakt med patienter för specifika kliniska studier. Det föreslås också att de regulatoriska processerna förenklas och att statistikinsamlingen förbättras.

Satsningen kommer att kosta 40 miljoner kronor per år under 2014 och 2015 och 50 miljoner kronor per år från 2016.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng