Krav på billigare hepatit c-medicin

Nu kräver aktivistorganisationer tillgång till läkemedel mot hepatit c. De tror på generikatillverkning.

18 dec 2013, kl 11:30
0

Efter uppgörelser om priserna på aidsmediciner gäller nu striden kostnader för behandlingar av hepatit c.
– De nya behandlingarna för infektionssjukdomen kan bota och behandla tiotals miljoner under förutsättning att priserna sjunker rejält, konstaterade generaldirektören för världshälsorganisationen WHO Margaret Chan, enligt Reuters nyhetsbyrå. 

I slutet av 1900-talet kostade hivbehandlingar mer än 10 000 dollar per patient och år. Idag med billiga generika kostar behandlingen cirka 100 dollar om året.

WHO räknar med att 150 miljoner människor idag har hepatit c, många av dem i medelinkomstländer som Kina, Ryssland och Indien där läkemedelsbolagen är mindre villiga att, liksom i södra Afrika, sänka priserna rejält.
Generaldirektör Chan sa vid ett möte i London att ett alternativ är att tillåta licenser för generikatillverkare i Indien och andra länder. Så gjorde man tillexempel för att lösa tillgången till hiv-läkemedel och influensamedlet Tamiflu.

De stora originaltillverkarna är medvetna om att en konfrontation är under uppsegling och ska enligt Reuters fundera över hur frågan ska tacklas.

Men aktivistorganisationer som Initiative för Medecines, Access and Knowledge och Läkare utan gränser menar att generikaproduktion är förutsättningen för att behandlingen ska komma andra än höginkomstländernas sjuka till del. Kostnaden för behandling med Gileads Sovaldi beräknas idag till 84 000 dollar i USA. 
Enligt de två organisationerna måste kostnaden under 500 dollar för att regeringar i mindre rika länder ska vara beredda att subventionera behandlingen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng