Kraftiga prissänkningar retar industrin

Grekland har nu antagit en ny prissättning av läkemedel som av industrin bedöms som omöjlig.

18 dec 2013, kl 09:55
0

Målet är att läkemedelskostnaderna för staten inte ska överstiga två miljarder euro nästa år.

Ändringen som nyligen antogs av det grekiska parlamentet innebär bland annat ett pristak för originalläkemedel. Priset får inte överskrida genomsnittspriset i de tre EU-länder med det lägsta priset på varan. Generika får inte kosta mer än högst 65 procent av originalets pris.

Utomstående observatörer välkomnar, enligt Pharma Times, att Grekland nu börjar använda sig av referensprissättning när det gäller generika. Användningen av kopior är låg, bara 17 procent av marknaden. Enligt OECD är utgifterna för läkemedel jämförelsevis höga i Grekland. Trots att de sjönk med 10 procent per person mellan 2010 och 2011 ligger man fortfarande högt; 673 dollar jämfört med snittet inom OECD på 483 dollar per person.
Enligt den nationella läkemedelsindustrin är det omöjligt att komma under 2 miljarder euro för statens utgifter nästa år. Det målet skulle enligt industrin innebära att läkemedelskonsumtionen i Grekland skulle bli hälften av genomsnittet inom EU.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng