Svetsare kan behöva vaccineras

Svetsare har en ökad risk för invasiv pneumokocksjukdom och kan därför behöva vaccineras, menar specialister i yrkesmedicin.

11 mar 2014, kl 10:06
0

Annons

Vaccination mot pneumokocker skulle kunna vara ett sätt för att förhindra sjukdom hos svetsare, skriver Bengt Sjögren, specialist i yrkesmedicin och Gunnar Johansson professor i yrkestoxikologi vid Karolinska institutet i ett inlägg i Läkartidningen.

Förslaget att vaccinera svetsare ska ses mot bakgrund av det samband forskare funnit mellan svetsning och utveckling av lunginflammation. Enligt en uppskattning skulle man kunna förhindra ett fall av invasiv pneumokocksjukdom under en 10-års period om knappt 600 vaccinerades, 20 000 – 25 000 personer beräknas arbeta inom yrket.

I Storbritannien rekommenderas att vaccination mot pneumokocker övervägs för personer som yrkesmässigt exponeras av metallrök. Eftersom risken ökar med ålder är den brittiska rekommendationen att äldre svetsare över 50 år vaccineras
När det nu ska tas fram program för pneumokockvaccinering vill skribenterna göra Socialstyrelsen uppmärksam på den här yrkesgruppen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng