Vaccin mot pneumokocker subventioneras för vissa

Vaccin mot pneumokocker subventioneras för vissa

TLV har beslutat att Apexxnar mot pneumokocker ska ingå i högkostnadsskyddet för äldre och riskgrupper.

29 aug 2022, kl 13:32
0

Annons

Sedan den 26 augusti ingår Apexxnar, ett vaccin mot pneumokocker, i högkostnadsskyddet. Det har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutat. Subventioneringen gäller för personer som är 65 år och äldre samt även andra vuxna som har svåra kroniska sjukdomar.

Rekommenderar vaccin mot pneumokocker

Pneumokocker är det vanligaste orsaken till lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation och kan även orsaka sjukdomar som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Infektionerna drabbar främst de allra yngsta och de allra äldsta.

I dag ingår vaccin mot pneumokocker i barnvaccinationsprogrammet. Även vuxna med en förhöjd risk att drabbas av allvarlig pneumokocksjukdom rekommenderas vaccin av Folkhälsomyndigheten.

Det handlar bland annat om personer med nedsatt immunförsvar, cystisk fibros eller de som har genomgått en organtransplantation. Personer som är 65 år och äldre rekommenderas också vaccin.

Skyddar mot flera varianter

Apexxnar är ett så kallat konjugatvaccin och innehåller skydd mot flera varianter av pneumokocker. Det ger därför ett bättre immunsvar med ett mer långvarigt skydd jämfört med de vacciner som hittills har använts.

TLV har i sin utvärdering jämfört Apexxnar med andra vaccin mot pneumokocker som används. Slutsatsen är att det är kostnadsbesparande att använda Apexxnar. Vaccinet ges som en engångsdos och företagets ansökta pris är 648,69 kronor AUP, det vill säga apotekens försäljningspris.