Annons

Svenskt etikavtal mellan industrin och vården går på export

Nu pågår diskussioner om nya riktlinjer för läkemedelsindustrins umgänge med vården på internationell nivå. Den svenska modellen är en förebild i arbetet.

20 maj 2005, kl 18:08
0

Annons

Självsanering inom industrin har blivit en global trend. Nu har läkemedelsindustrins globala organisation IFPMA tillsatt en arbetsgrupp för att ta fram nya riktlinjer. Richard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen (Lif) leder arbetet, som ska ge nya regler för läkemedelsinformation och umgänget med vården. Det svenska avtalet utgör basen för diskussionen.

? Det svenska avtalet är detaljerat, bara tolkningen av dokumentet är på 16 sidor. I det internationella dokumentet har man tidigare uttryckt sig mycket mer svepande. Där anses vi vara en föregångare, säger Håkan Mandahl som är vice vd på Lif.

Men regeln att företagen maximalt får betala hälften för resa, kost och logi kommer inte att exporteras, tror Håkan Mandahl.
? Det är en tolkning av mutlagstiftningen och är förmodligen speciellt för Sverige.

Krav på implementering
Riktlinjerna från IFPMA kommer att fungera som en slags miniminivå för vad medlemsföretagen skall hålla sig till.

? Tillhör man IFPMA så åtar man sig att följa riktlinjerna, eller så får man lämna organisationen. Det kommer att finnas krav på att man åtar sig att implementera riktlinjerna också. Vi hoppas att det blir en tydlig svensk accent.

Flera europeiska länder börjar se över läkare och patienters förhållande till läkemedelsindustrin, och även den europeiska läkemedelsindustriföreningen EFPIA diskuterar nya riktlinjer.

? De europeiska företagen är också positiva till tydligare regler, det ligger i tiden, säger Håkan Mandahl.

I en nyligen publicerad rapport från brittiska parlamentet står till exempel att hälsodepartementet alltför länge optimistiskt har antagit att deras och läkemedelsindustrins intresse för hälsa är ett och samma. Industrin påverkar varje led av hälso- och sjukvården, från grundforskning till kliniska riktlinjer, enligt rapporten. För första gången på närmare hundra år är det dags att titta närmare på industrins påverkan, slår rapporten fast.