Stesolid lämnades ut felaktigt och såldes vidare

Stesolid lämnades ut felaktigt och såldes vidare

Farmaceut expedierade både lugnande medel och insomningstabletter till en kund, som sedan sålde läkemedlet vidare. Personen som köpte överdoserade det lugnande medlet.

1 dec 2016, kl 08:00
0

Annons

En boende på ett behandlingshem för barn och unga i södra Stockholm, gick i september till ett närliggande apotek. Där kunde han hämta ut Stesolid och Imovane, lugnande läkemedel respektive narkotikaklassade och beroendeframkallande insomningstabletter.

Detta trots att det i doseringsfältet stod att läkemedlen endast fick lämnas ut till sjuksköterska på personens HVB-hem, och inte till kunden själv.

Mannen sålde sedan vidare läkemedel till en annan boende på behandlingshemmet. Den personen överdoserade Stesolid så att hen fick föras till sjukhus.

Personen kommer att klara sig, står det i Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Farmaceuten som expedierade läkemedlen har sagt att det var stressigt på apoteken den dagen.

Vårdgivaren, i det här fallet apoteket, har förslagit åtgärder för att förhindra att något liknande ska hända igen.

Händelsen är även anmäld till Läkemedelsverket. Inspektionen för vård och omsorg har avslutat ärendet och bedömt att apoteket har fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelser som medfört eller hade kunnat medföra allvarlig vårdskada.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng