Annons

Statlig modell för småföretagare kritiseras

Den statliga modellen för småföretagande på apoteksmarknaden, Apoteksgruppen, är inte ett fullvärdigt alternativ. Den blir i för stor utsträckning en franchisekedja och gör att staten blir ägare till två apoteksbolag. Det skriver Handelns utredningsinstitut i en rapport.

28 jan 2010, kl 17:43
1

Rapporten från Handelns utredningsinstitut, HUI, är mycket kritisk till den statliga småföretagarlösningen Apoteksgruppen. Slutsatserna i rapporten, som gjorts på uppdrag av Sveriges Farmacevtförbund, är att den blir som en statlig franchisekedja. Staten äger via Apoteksgruppen Holding hela Apoteksgruppen AB. Och eftersom Apoteket AB också har franchiseverksamhet blir det enligt HUI som att staten blir ägare till två liknande apoteksbolag.

Enligt rapporten är risken att mångfalden i organisationsformer minskar med två statliga bolag med liknande profiler. Att en stor del av tjänsteutbudet i de 150 apotek som ingår i Apoteksgruppen är obligatoriskt minskar enligt HUI möjligheterna för entreprenörer att profilera sig. Medlemmarna kommer inte att kunna utveckla och konkurrera med sina tjänster i den nuvarande modellen.

På Sveriges Farmacevtförbund är man mycket kritisk till den statliga modellen.
– Det här är en märklig lösning som inte motsvarar de avsikter som fanns med småföretagarlösningen. Nu blir det en hårt hållen franchiseverksamhet där staten till och med äger hyreskontrakten, säger Carin Svensson, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund.  

Hon ser allvarligt på den kritik som HUI framför men säger samtidigt att hon inte är förvånad.
– Vi har fått tydliga signaler från entreprenörerna att detta inte är en lösning som de vill ha. Vi har också haft diskussioner med Apoteket Omstrukturering AB men de har inte velat lyssna på oss, säger hon.

Slutsatsen i rapporten är att det inte kommer att finnas någon bra statlig småföretagarlösning på den nya marknaden.
– Vi är glada av de diskussioner Farmacevtföretagarna har med Alliance Boots. Alla entreprenörer som tecknat avtal med Farmacevtföretagarna har varit positiva till samarbetet, säger Carin Svensson.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Företagsformen franchise ger de stora företagen total kontroll utan ansvar när något går snett. Dessutom tar franchising bort utvecklingsdriften i samhället. Jämför t ex med hur dagens Ica-butiker är likriktade. Men det är bra och ärligt av staten och Farmacevtförbundet att erkänna att driftformen är franchise. Ica-handlarna säger t ex att de är vanliga företagare.