Annons

Vaccin mot rotavirus kan rädda liv

Ett vaccin mot rotavirus som orsakar diarré skulle kunna rädd två
miljoner barn de kommande tio åren. Det hävdar forskare mot bakgrund av två studier i Mexiko och Afrika.

28 jan 2010, kl 12:43
0

Annons

Det är två studier som publicerats i New England Journal of Medicine som visar att vaccinering av barn mot rotavirus i hög grad minska dödlighet av diarré. Rotavirus är en av de främsta anledningarna till diarré i många länder och orsakar omkring 500 000 dödsfall bland barn under fem år varje år. Omkring hälften av dessa i Afrikanska länder.

Vaccinering mot viruset ges i det allmänna vaccinationsprogrammet i många västländer bland annat USA, Kanada och Belgien. I Sverige ingår det inte i det allmänna programmet idag. I studien från Mexiko har forskare från bland annat Center for Disease Control and Prevention i USA, jämfört data före och efter att allmän vaccinering av barn infördes 2006. Forskarna såg att antalet dödsfall bland barn under 2 år orsakade av diarré hade minskat med mer än 65 procent år 2009.

I den andra av de nu publicerade studierna ingick omkring 4 400 spädbarn i Sydafrika och Malawi som fick antingen ett oralt rotavirusvaccin från Glaxosmithkline,GSK, eller placebo. Ab barnen som fick placebo drabbades nära fem procent av allvarlig diarré jämfört med 1,9 procent bland de vaccinerade.

I en kommenterande artikel i NEJM skriver Mathuram Santosham vid Johns Hopkins University i Baltimore att en ökad spridning av dessa vaccin skulle kunna rädda omkring två miljoner liv det kommande decenniet.

Förutom GSKs vaccin Rotarix finns tillverkar Sanofi Pateur MSD ett under namnet Rotateq.