Statiner mot cancer

Mycket höga doser statiner kan bli en metod att behandla cancer.

27 mar 2013, kl 12:35
2

Det är resultat från en studie vid Göteborgs universitet som visar på den här framtida möjligheten.

Forskargruppen vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet kunde för några år sedan visa hur statiner eventuellt kan förhindra en klass av onkogener och att det finns möjlighet att utveckla cancermediciner baserade på statiner.

Nu har samma forskargrupp visat också på praktiska möjligheter att använda statiner för cancerbehandling.

För att studera statinernas bieffekter har forskarteamet gjort försök på en speciell mask som inte producerar kolesterol.

Resultaten är så här långt mycket lovande, enligt forskarna, både för att kunna reducera biverkningarna av statiner men också för möjligheterna att använda statiner mot cancertumörer.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Ursäkta en undran. Så vitt jag är informerad startade forskningen som ledde fram till statiner med att man skulle hitta en ny cancermedicin. Den visade sig vara för bra på att döda celler och därför tonade man ner den en smula och började använda den till att flytta kolesterol från blodbanan in i cellerna (vad det nu har där att göra).

    Och nu har det alltså satsats skattepengar på att forska sig fram till att man skulle kunna använda statiner på cancer? Är det bara i mitt huvud det börjar gå runt?