Osäkert i amerikanska HD

Domare i USA:s högsta domstol tycks osäkra på om originalföretag kan eller inte kan betala generikaföretag för att inte lansera kopior.

27 mar 2013, kl 11:37
0

I början av veckan hade tvisten mellan amerikanska tillsynsmyndigheter och företaget Solvay om ”pay for delay”, betala för försening, nått Högsta domstolen. I den ska man nu avgöra om det är lagligt att originalföretag erbjuder generikatillverkare pengar om de håller sig borta från marknaden under en angiven tidsperiod.

Enligt nyhetsbyrån Reuters signalerade domarna en viss osäkerhet om hur de ska uttala sig i frågan.
De amerikanska tillsynsmyndigheterna, som dragit Solvay inför domstol för att man erbjudit generikaföretag pengar för att vänta med att marknadsföra en billigare variant av testosterongelen Androgel, hävdar att sådana avtal kostar patienter, försäkringsbolag och statliga myndigheter miljarder dollar varje år. 

Men flera av domarna tycktes enligt Reuters skeptiska till att det här skulle vara olagligt, samtidigt som man ansåg att avtalen var konkurrensbegränsande och till nackdel för konsumenterna.

I slutet av juni förväntas domstolen komma med ett beslut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng