Annons

EMA kollar diabetesmedel

Den europeiska läkemedelsmyndigheten ska undersöka risken för cancer och pankreatit vid användning av vissa medel mot diabetes.

28 mar 2013, kl 10:44
3

Annons

Det är läkemedel av typerna GLP-1-agonister och DPP4-hämmare som myndigheten EMA ska beslutat att titta närmre på. Anledningen är att en grupp forskare har sett att patienter med diabetes typ II löper en ökad risk att drabbas av pankreatit och förstadier till cancer.

EMA har inte gått ut med några förändradfe rekommendationer för berörda läkemedel och de avråder inte heller patienter som använder dessa att fortsätta sin medicinering.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Artiklar liknande denna är irriterande för en novis på området.
  1. Vilka av läkemedlen som nu finns på marknaden innehåller GLP-1 och DPP4-hämmare?
  2. År det t.ex. medicinen som jag själv använder “Metformin Mylan”?
  Bipacksedeln ger ingen info därom.
  3. Vilken är din främsta målgrupp som din artikel riktar in sig på?

 2. Hej!
  För att se en förteckning över berörda läkemedel kan du läsa mer på EMAs hemsida http://www.ema.europa.eu

  Länken finns nu även i artikeln. Vad gäller vår målgrupp är den först och främst personer som är yrkesverksamma inom läkemedelsområdet med en viss bakgrundskunskap. Men vi strävar efter att vara så tydliga som möjligt.
  Om du är orolig eller har frågor om din behandling bör du kontakta din behandlande läkare.
  Mvh/Redaktionen

 3. Som Petra skriver, så är Läkemedelsvärlden en tidning som tydligt riktar sig till yrkesverksamma inom läkemedelsområdet och jag vill framhålla att det är av yttersta vikt att ni anpassar artiklarna efter det, och INTE efter en “irriterad allmänhet”. Ska allt förklaras grundligt och allmänhetsanpassat hela tiden så blir det varken tid eller plats kvar till de resonemang de avsedda läsarna har behov av.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng