Skuldsatta kan nekas att hämta ut sin medicin

Nu finns ett nytt avtal mellan staten och Apoteket AB. Det klargör vad apoteket ska göra och vad man får göra utöver det. Dosdispenseringen regleras, liksom att kreditbetalningssystemet ska bära sina egna kostnader.

18 feb 2003, kl 11:40
0

Fyra månader försenat, den siste januari, godkände regeringen det nya avtalet mellan staten och Apoteket AB. Det nya avtalet anses tydligare och klargör vad företaget måste göra, vad man får göra utöver det och hur tjänsterna ska finansieras.
? Det nya avtalet är bra såtillvida att det klargör för oss hur vi ska arbeta och hur vi får betalt för det. Dessutom är det nu klart vad som ingår i handelsmarginalen och vad vi ska söka finansiering för på annat håll, säger Apotekets vd Stefan Carlsson.
Avtalet slår fast att den omdebatterade dosdispenseringen skall tillhandahållas, finansierat inom handelsmarginalen, baserat på den nivå som varit under 2002. Bolaget får även tillhandahålla en högre nivå, under förutsättning att sjukvårdshuvudmännen, eller någon annan extern intressent, är villig att betala för det.
Även möjligheten att betala läkemedel på kredit regleras i avtalet. Kreditbetalningen har ända sen starten dragits med förluster då ett stort antal kredittagare inte betalar sina skulder. Nu måste systemet bära sina egna kostnader.
? Det är bra eftersom vi nu får möjlighet att styra upp detta, säger Stefan Carlsson.
Diskussioner pågår redan inom Apoteket AB på vilket sätt kreditsystemet ska förändras. I dagsläget kan inte apoteket neka en kund att plocka ut läkemedel, trots obetalda skulder. Men i ett förändrat system kan det bli så.
? Vi kanske tvingas införa kreditupplysning på kunderna. I vissa fall kanske vi tvingas neka kunden sitt läkemedel. Då får vi istället hänvisa kunden till Socialtjänsten som får betala, säger Apotekets informationschef Thony Björk.Komplicerade förhandlingar

Anledningen till den långa förseningen är att många parter deltog i förhandlingarna. Förutom staten, i form av Socialdepartementet, och Apoteket även Landstingsförbundet, flera andra departement samt Läkemedelsförmånsnämnden.
? Sedan har förhandlingarna i vissa stycken varit ganska komplicerade. Framför allt har vi fört diskussioner med Landstingsförbundet vilken roll de skulle kunna spela vad gäller marginalsättningen i framtiden, säger Fredrik Lennartsson på Socialdepartementet.
Ända sedan landstingen tog över ansvaret för läkemedelskostnaderna har de begärt att även få ett större inflytande över prissättningen av läkemedel samt Apotekets handelsmarginal.
? Det pågår ett fortsatt utvecklingsarbete för att se över styrningen av Apoteket där bland annat marginalfrågan ingår, säger Fredrik Lennartsson.
Avtalet slår också fast att apoteket bör, vid sidan av lokala apotek över hela landet, erbjuda kompletterande kundkanaler, såsom apoteksombud och elektronisk handel, under förutsättning att det leder till bättre tillgänglighet.
Det nya avtalet löper tills vidare med tre månaders uppsägningstid från båda parter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng