Apotekets kreditsystem ska bli självfinansierat

Apotekets kreditsystem går fortfarande med förlust, men betydligt mindre än förut. År 2005 förlorade Apoteket fem miljoner kronor på delbetalningssystemet.

27 mar 2006, kl 14:28
0

Reglerna för vem som får köpa läkemedel på kredit har de senaste åren blivit striktare. I november i fjol infördes kreditprövning av alla nya delbetalningskunder. Redan för två år sedan bestämdes det att kunder med obetalda medicinräkningar inte ska ges kredit förrän de betalt för sig. Aviseringsavgiften för delbetalningar har också höjts de senaste åren och är idag 20 kronor.
De nya reglerna infördes för att Apoteket gjorde stora förluster på kreditsystemet. Som mest gick det back år 2002 när förlusterna uppgick till 84 miljoner kronor. Då hade 70 000 kunder inte betalat sina räkningar.
Sedan dess har förlusterna blivit mindre och mindre.
– Det som haft störst effekt för det förbättrade resultatet är att vi infört spärrfunktion för dem som inte betalar, säger Magnus Lind på Apotekets ekonomienhet.
Nästa år ska delbetalningssystemet vara självfinansierat.
– Vi kommer att lyckas med det dels för att vi har infört kreditprövning, dels för att vi tar ut avgifter. Dessutom har vi förhandlat fram nya och bättre avtal med våra leverantörer.