Annons

?Farmacevter ska användas som de läkemedelsexperter de är?

Farmacevter ska vara på plats där läkemedelsvalet görs ? på sjukhuset eller vårdcentralen. De ska deltaga i terapidiskussioner och läkemedelsgenomgångar, menar företrädare för de farmacevtiska fackförbunden.

18 feb 2003, kl 11:40
0

Annons

En nyligen publicerad studie i brittiska tidskriften Family Practice fastslår att apotekare kan ta hand om åtta procent av vuxna patienter som kommer till en akutklinik. Det handlar vanligen om enklare besvär som förkylningar, diarré, ledvärk och liknande. Författarna drar slutsatsen att apotekare kan användas för att minska belastningen på vårdcentraler och akutmottagningar.
Sveriges Farmacevtförbund och Farmaciförbundet ställer sig båda positiva till att farmacevter arbetar ute i vården.
? Farmacevter ska hjälpa till med allt som handlar om sådant som läkemedelsbehandling, läkemedelsgenomgångar och läkemedel till äldre, säger Ronnie Hansson, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund, SFF.
? Farmacevterna har kunskap om läkemedel som kan komplettera läkarnas kliniska kunskaper. Men det måste ske i samarbete.



Använd expertkunskaperna

Även Britt-Marie Skoglösa, ordförande i Farmaciförbundet, är i grunden positiv.
? Men det här gäller apotekare, inte receptarier. Apotekarna måste i framtiden bli mer delaktiga i terapival och den sortens diskussioner.
Per Manell är fristående konsult i egna företaget Pharma Forte. Han är skeptisk till att farmacevter skulle ta hand om patienter på akutkliniken.
? Farmacevter ska användas som de läkemedelsexperter de är. Läkemedelsvalet tas inte på apoteket utan på vårdcentralen eller på sjukhuset, där ska farmacevterna vara.
Ett lyckat försök med apotekare på akutkliniken har genomförts i Helsingborg (se LMV 11/2001) där en stor del läkemedelsrelaterade problem upptäcktes och rättades till.
? De vanligaste patienterna på akutmottagningarna är gamlingar. Därför blev projektet i Helsingborg så bra, eftersom gamlingar vanligtvis står på många läkemedel, anser Per Manell.