Sju företag skapar gemensam gendatabas

Flera stora läkemedelsföretag har gått ihop för att skapa en gemensam databas med DNA från patienter. Syftet är att identifiera genetiska markörer som kan förutsäga läkemedelsrelaterade biverkningar.

28 sep 2007, kl 16:59
1

Annons

Databasen har inledningsvis till syfte att finna samband mellan individers gener och benägenhet att till följd av medicinsk behandling drabbas av den svåra och potentiellt dödliga hudreaktionen Stevens-Johnsons syndrom.
Resultat från studien om Stevens-Johnsons syndrom väntas om ett år.

Om två år räknar konsortiet som samverkar om databasen att ha avslutat en studie för att identifiera samband mellan genetiska markörer och allvarlig leverpåverkan.

Företagen i konsortiet ska placera sina data med DNA från patienter som drabbats av allvarliga bieffekter i en gemensam databas som sedan ska jämföras med DNA från en kontrollgrupp. På så vis hoppas man kunna hitta genvariationer som kan förutspå allvarliga biverkningar. Databasen ska vara öppen för forskare världen över.
Bakgrunden till det icke vinstdrivna samarbetet är att allt fler patienter drabbas av allvarliga sidoeffekter.

Delaktiga  i projektet, som går under namnet ?The Serious Adverse Event Consortium?, är läkemedelsföretagen Abbott, Glaxosmithkline, Johnson & Johnson, Pfizer, Roche, Sanofi-Aventis och Wyeth. Amerikanska läkemedelsverket och akademiska institutioner som Colombia University medverkar också i projektet.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Kan jag anmäla mig frivilligt, för att lämna DNA-prov? Jag har nyligen haft Stevens-Johnsons syndrom, så det kanske skulle vara intressant?
    Mvh
    Agneta Sandell

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng