Annons
Registrerade inte samarbete med äventyrare

Registrerade inte samarbete med äventyrare

Merck måste betala 110 000 kronor i straffavgift efter att ha missat att registrera ett samarbete, beslutar IGN.

15 okt 2020, kl 12:00
0

Läkemedelsföretaget Merck får 110 000 kronor i straffavgift efter att ha missat att registrera ett projekt som ett samarbete på ett korrekt sätt. Det beslutar Informationsgranskningsnämnden (IGN).

Läkemedelsindustriföreningen (Lif) har under flera år arbetat med att skapa tydlighet om sponsring och andra samarbeten med patientorganisationer och patienter. Sådana samarbeten ska redovisas i en särskild databas. Ansvaret för att samarbetet registreras ligger hos företaget.

Det nu aktuella ärendet gäller projektet “MS awareness material from journey on SUP through Sweden in video, photography & text”. IGN har granskat en pressrelease som beskriver en aktivitet där äventyraren Erik, som har multipel skleros, ska färdas genom Sverige på en paddelbräda. I utskicket hänvisar företaget till sin hemsida där man kan följa resan. Merck har gett ersättning till patienten för resa och logi. Projektet är därmed ett samarbete med företaget, men IGN uppmärksammade i samband med releasen att det inte fanns registrerat i databaserna.

Merck har uppgett att den uteblivna registreringen berodde på ett missförstånd och att samarbetet registrerades så fort misstaget upptäcktes. Det har också sett över rutinerna för att samma sak inte ska inträffa igen. IGN anser att företaget ”föredömligt snabbt vidtagit nödvändiga åtgärder”, men bedömer att den uteblivna registreringen strider mot de grundläggande principerna om öppenhet och transparens.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng