Annons

Ytterligare bakslag för cox2-hämmaren Prexige

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, godkänner inte det antiinflammatoriska läkemedel Prexige. Men företaget Novartis tror fortfarande på sitt preparatet.

28 sep 2007, kl 12:19
0

I somras drog australiensiska myndigheter in cox 2-hämmaren Prexige (lumiracoxib) efter att två personer fått så kraftig leverpåverkan att de avlidit. Läkemedlet är godkänt i mer än 50 länder och granskas nu i flera av dessa.
Svenska Läkemedelsverket uppmanade förra månaden personer som använder Prexige att vara vaksamma för symtom på leverbiverkningar till exempel allmän sjukdomskänsla, trötthet och klåda.

Nu har cox 2-hämmaren åkt på ännu ett bakslag då amerikanska läkemedelsverket, med Vioxx färskt i minnet, bestämt sig för att inte godkänna läkemedlet som en daglig behandling för patienter som lider av artrossmärtor.
Novartis å sin sida säger att de kommer att fortsätta diskutera med FDA och att de tror att läkemedlet är ett värdefullt behandlingsalternativ för rätt patienter.

I Sverige är Prexige godkänt för att lindra symtom vid artros i knä och höft. Antalet patienter som använder Prexige i Sverige är få, men sammanlagt i världen räknar man med att drygt 7 miljoner människor behandlats med preparatet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng