Registrerade inte insamling till cancerfond

Registrerade inte insamling till cancerfond

Ett företag registrerade inte ett samarbete med Blodcancerförbudet enligt reglerna, konstaterar IGN.

2 nov 2020, kl 12:00
0

Annons

Ett samarbete mellan företaget Bristol Myers Squibb (BMS) och Blodcancerförbundet registrerades inte på ett korrekt sätt. Det konstaterar Informationsgranskningsnämnden (IGN). Nämnden beslutar dock att BMS slipper betala straffavgift.

Läkemedelsindustriföreningen (Lif) har under flera år arbetat med att skapa tydlighet om sponsring och andra samarbeten med patientorganisationer och patienter. Sådana samarbeten ska redovisas i en särskild databas. Ansvaret för att samarbetet registreras ligger hos företaget.

Det nu aktuella ärendet gäller aktiviteten Country-2-country-4-cancer där ett antal anställda på BMS förra året skulle cykla från Nice i södra Frankrike till Girona i nordvästra Spanien med syfte att samla in pengar till Blodcancerfonden, en ideell stiftelse som har bildats av Blodcancerförbundet.

IGN konstaterar att pengar har förts över från BMS till Blodcancerfonden, samt att företaget har stått för resa, kost och logi i samband med aktiviteten. Företaget har även upplåtit arbetstid till projektet. ”Insamlingen kunde således genomföras med ett ekonomiskt resultat som har tillfallit Blodcancerfonden”, skriver IGN och anser att aktiviteten är ett samarbete som borde ha registrerats enligt reglerna.

Företaget har uppgett att det innan projektet diskuterade ärendet med Lif:s tidigare så kallade compliance officer som är en tjänsteman som övervakar efterlevnaden av läkemedelsbranschens etiska regelverk. De hade då kommit fram till att aktiviteten föll utanför regelverket eftersom det var de anställda som donerade pengarna, och inte själva företaget. Enligt IGN ger Lif:s compliance officer inte bindande förhandsbesked utan endast generella synpunkter och allmänna råd utifrån regelverket. IGN skriver i sitt beslut att det är svårt att kommentera diskussionen eftersom det saknas detaljer om vad som har sagts.

IGN bedömer att företaget har ”handlat i strid med god branschsed på läkemedelsinformationens område”. Eftersom aktiviteten är mycket ovanlig och inte tidigare varit uppe för granskning beslutar IGN dock att företaget inte behöver betala någon straffavgift.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng