Annons
Ökad information till risk-grupper om influensaskydd

Ökad information till risk-grupper om influensaskydd

Folkhälsomyndigheten ska öka informationen till riskgrupper i områden med låg vaccinationstäckning.

2 nov 2020, kl 09:25
0

Annons

Folkhälsomyndigheten ska enligt ett nytt regeringsuppdrag förstärka informationen till riskgrupper om influensavaccinering under säsongen 2020/2021. Folkhälsomyndigheten ska fokusera särskilt på områden där ”vaccinationstäckningen är lägre och tveksamheten till vaccin större.”

–  Det är extra viktigt, mitt i pågående pandemi, att budskapet om vikten av att vaccinera sig och att det är möjligt att vaccinera sig på ett smittsäkert sätt når ut till så många som möjligt, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Årets vaccinationskampanj mot säsongsinfluensa startar i morgon, 3 november. Som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat väntar sig många att intresset för att vaccinera sig kommer att vara extra stort i år. Regionerna har därför upphandlat extra vaccindoser. Covid-19-pandemin gör att fler vill ta influensasprutan för att slippa drabbas av både influensa och covid-19 i vinter.

Många bokar

Under november prioriterar vården att vaccinera riskgrupperna. I december är det fritt fram för övriga. Många har redan bokat tid för vaccination på 1177. Region Sörmland rapporterar att trycket på bokningen varit så högt att det periodvis inte gått att boka.

Men regeringen ser ändå en risk för att det inte når fram till alla i riskgrupperna hur viktigt det är för dem med influensavaccinering i år. Därför får Folkhälsomyndigheten det särskilda uppdraget att stötta regionerna i deras genomförande av influensavaccineringen under pandemin.

I uppdraget ingår förutom förstärkt information i områden med låg vaccinationstäckning att samla in erfarenheter. Tanken är att erfarenheterna från influensavaccineringen kan komma till nytta vid en kommande vaccinering mot covid-19.