Annons
Sällsynt med covid-19 hos fullvaccinerade

Sällsynt med covid-19 hos fullvaccinerade

Statistik visar att covid-19-vaccinerna hittills haft en god skyddseffekt under den pågående vaccineringen.

5 maj 2021, kl 11:50
0

Covid-19 hos fullvaccinerade förekommer, men är mycket ovanligt och sjukdomen är i dessa fall vanligen lindrig. Det visar statistik från bland andra Sverige och USA.

Folkhälsomyndighetens senaste statistik är baserad på fall av covid-19 i Sverige som anmälts till registret SmiNet 1 januari-25 april i år. Statistiken kopplar dessa till covid-19-vaccinationer som har registrerats i det nationella vaccinationsregistret till och med 2 maj.

Totalt har 495 353 fall av covid-19 anmälts under perioden. Bland dessa fanns 5 942 personer (1,2 procent av det totala antalet fall) som testade positivt efter minst en covid-19-vaccination för minst tre veckor sedan.

Under perioden blev 710 636 personer i vårt land fullvaccinerade med två doser. Man räknas som fullvaccinerad två veckor efter den andra dosen. Bland de fullvaccinerade konstaterades covid-19 hos 1 624 personer vilket motsvarar 0,2 procent.

Få genombrott av covid-19 hos fullvaccinerade

Statistiken visar också att risken att behöva intensivvård och att avlida är mindre för den som insjuknar och är vaccinerad jämfört med om man är ovaccinerade. Sex fullvaccinerade med genombrottsinfektion – att smittas trots att man är vaccinerad – av covid-19 rapporteras ha fått intensivvård. Samtliga var över 70 år.

– Inget vaccin ger hundraprocentigt skydd. Men de allvarliga fallen är få sett till den höga smittspridning vi haft och hur många som är vaccinerade, sade Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten vid tisdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Statistik från coronavaccineringen i USA ger en liknande bild. Där är dock genombrottsinfektioner ännu ovanligare än i den svenska statistiken. Centers for disease control and prevention, CDC, redovisade 26 april att över 95 miljoner amerikaner var fullvaccinerade. Genombrottsinfektioner rapporterats hos drygt 9000 personer vilket motsvarar 0,01 procent.

Skillnader mellan länders frekvens av genombrottsinfektioner kan ha många olika tänkbara förklaringar. Det kan bland annat handla om vilka grupper i befolkningen som vaccineras, vilka vacciner som används och omfattningen av testningen.