Resistens mot hivläkemedel allt vanligare

Bromsmedicinerna mot hiv/aids har inneburit ett stort medicinskt genombrott, men andelen hivinfektioner med någon grad av läkemedelsresistens ökar stadigt.

8 aug 2002, kl 17:34
0

Annons

En retrospektiv analys av hivvirus i plasmaprover från 377 obehandlade patienter, presenterad i dagens nummer av New England Journal of Medicine, visar att läkemedelsresistenta hivvirus blir allt vanligare.

Ungefär var femte person som får hiv i USA idag har infekterats med läkemedelsresistent virus. Resistens mot flera bromsläkemedel är dock fortfarande relativt ovanlig (6,2 procent).

Antiretroviral terapi misslyckas av naturliga skäl oftare hos de patienter som infekterats med resistenta hivstammar. Därför utförs nu allt oftare resistenstestning före insättande av terapi, och studieförfattarna anser att sådan testning bör genomföras före behandlingsstart i alla delar av världen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng