Endast fyra procent av hiv-patienterna har tillgång till behandling

Det är bara en liten del av drabbade hiv-patienter som verkligen får tillgång till medicinering. Dessutom finns de som får behandling till övervägande del i rika västländer. Enligt vad som framkom på konferensen är den bristfälliga tillgången till hiv-behandling enbart en resursfråga.

8 aug 2002, kl 18:30
0

Annons

FN-organet UNAIDS beräknar att endast fyra procent av smittade hiv-patienter som skulle behöva hiv-behandling har tillgång till den. De fyra procenten finns dessutom till övervägande del i Västeuropa, Nordamerika, Argentina och Brasilien. I de värst drabbade länderna är det praktiskt taget inga patienter som har tillgång till modern hiv-behandling.

Det framkom på den internationella aidskonferensen i Barcelona i juli, enligt ett pressmeddelande från Stiftelsen Noaks ark och Röda Korset.

Irene Fernandez, ordföranden i nätverket CARMA Asia, betonade under konferensen kopplingen mellan mänskliga rättigheter och ett framgångsrikt arbete mot hiv/aids. Fernandez argumenterade mot uppfattningen att fattiga länder saknar det sjukvårdssystem som modern hiv-behandling kräver. Enligt Fernandez är den bristfälliga tillgången till hiv-behandling enbart en resursfråga.

Det politiska engagemanget för hiv-frågan har ökat, men ännu återstår att se om det finns politisk handlingskraft för att satsa de 7-10 miljarder dollar som kommer att behövas årligen för hiv-bekämpning. Tills vidare har bara 1 miljard flutit in och ytterligare en miljard finns det utfästelser för. Fernandez jämförde siffrorna med de 300 miljarder dollar som EU använder årligen till jordbrukssubventioner.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng