Annons

Endast fyra procent av hiv-patienterna har tillgång till behandling

Det är bara en liten del av drabbade hiv-patienter som verkligen får tillgång till medicinering. Dessutom finns de som får behandling till övervägande del i rika västländer. Enligt vad som framkom på konferensen är den bristfälliga tillgången till hiv-behandling enbart en resursfråga.

8 aug 2002, kl 18:30
0

Annons

FN-organet UNAIDS beräknar att endast fyra procent av smittade hiv-patienter som skulle behöva hiv-behandling har tillgång till den. De fyra procenten finns dessutom till övervägande del i Västeuropa, Nordamerika, Argentina och Brasilien. I de värst drabbade länderna är det praktiskt taget inga patienter som har tillgång till modern hiv-behandling.

Det framkom på den internationella aidskonferensen i Barcelona i juli, enligt ett pressmeddelande från Stiftelsen Noaks ark och Röda Korset.

Irene Fernandez, ordföranden i nätverket CARMA Asia, betonade under konferensen kopplingen mellan mänskliga rättigheter och ett framgångsrikt arbete mot hiv/aids. Fernandez argumenterade mot uppfattningen att fattiga länder saknar det sjukvårdssystem som modern hiv-behandling kräver. Enligt Fernandez är den bristfälliga tillgången till hiv-behandling enbart en resursfråga.

Det politiska engagemanget för hiv-frågan har ökat, men ännu återstår att se om det finns politisk handlingskraft för att satsa de 7-10 miljarder dollar som kommer att behövas årligen för hiv-bekämpning. Tills vidare har bara 1 miljard flutit in och ytterligare en miljard finns det utfästelser för. Fernandez jämförde siffrorna med de 300 miljarder dollar som EU använder årligen till jordbrukssubventioner.