Studie med hiv-vaccin avbryts

En studie med ett möjligt hiv-vaccin har avbrutits sedan det visat att det inte skyddade mot hiv eller minskade virusmängden i blodet.

26 apr 2013, kl 11:26
0

Annons

Ännu en studie om ett möjligt hiv-vaccin har misslyckats. Amerikanska NIH meddelade att studien HVTN 505 avbryts efter att en oberoende granskningsnämnd kommit fram till att vaccinkandidaten vare sig skyddar mot hiv-infektion eller minskar virusmängden i blodet, skriver First Word.

HVTN 505-studien startade 2009. Totalt ingick 2 504 frivilliga i 19 amerikanska städer, i studien som fokuserad på män som har sex med män eller transpersoner som har sex med män. Deltagarna fick antingen tre vaccinationer under åtta veckor eller placebo. Kandidaten var DNA-baserad och den var tänkt att först aktivera immunsystemet och därefter boosta det. 

Bland de som deltagit i studien i mer än 28 veckor hade 27 personer blivit diagnosticerade med hiv i gruppen som fick det aktiva vaccinet och 21 i placebo-gruppen. Det fanns också de som diagnosticerades med hiv innan 28 veckor, 14 personer i vaccingruppen och 9 i placebogruppen. Under de 24 månader som studien pågick fick 42 personer i vaccingruppen en hiv-diagnos och 30 i placebogruppen. Dessutom visade studien att vaccinet inte minskade mängden av hiv i blodet. 

Den oberoende granskningsnämnden beslutade efter att ha gått igenom resultatet att omedelbart sluta vaccinera deltagare. Däremot ska studieresultatet granskas noggrannare och deltagarna fortsätta följas upp.