Studie med hiv-vaccin avbryts

En studie med ett möjligt hiv-vaccin har avbrutits sedan det visat att det inte skyddade mot hiv eller minskade virusmängden i blodet.

26 apr 2013, kl 11:26
0

Ännu en studie om ett möjligt hiv-vaccin har misslyckats. Amerikanska NIH meddelade att studien HVTN 505 avbryts efter att en oberoende granskningsnämnd kommit fram till att vaccinkandidaten vare sig skyddar mot hiv-infektion eller minskar virusmängden i blodet, skriver First Word.

HVTN 505-studien startade 2009. Totalt ingick 2 504 frivilliga i 19 amerikanska städer, i studien som fokuserad på män som har sex med män eller transpersoner som har sex med män. Deltagarna fick antingen tre vaccinationer under åtta veckor eller placebo. Kandidaten var DNA-baserad och den var tänkt att först aktivera immunsystemet och därefter boosta det. 

Bland de som deltagit i studien i mer än 28 veckor hade 27 personer blivit diagnosticerade med hiv i gruppen som fick det aktiva vaccinet och 21 i placebo-gruppen. Det fanns också de som diagnosticerades med hiv innan 28 veckor, 14 personer i vaccingruppen och 9 i placebogruppen. Under de 24 månader som studien pågick fick 42 personer i vaccingruppen en hiv-diagnos och 30 i placebogruppen. Dessutom visade studien att vaccinet inte minskade mängden av hiv i blodet. 

Den oberoende granskningsnämnden beslutade efter att ha gått igenom resultatet att omedelbart sluta vaccinera deltagare. Däremot ska studieresultatet granskas noggrannare och deltagarna fortsätta följas upp.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng