Kritik mot sydafrikansk omprövning av nevirapin

Läkare, aktivister och politiker protesterar nu mot det det sydafrikanska läkemedelskontrollrådets (MCC) beslut i förra veckan att ompröva registreringen av hiv/aidsläkemedlet nevirapin (i Sverige marknadsfört som Viramune), enligt tidskriften Lancet.

12 aug 2002, kl 17:33
0

Annons

Anledningen till myndighetens beslut om omprövning är misstankar om brister i effektivitet och toxicitet. Misstankarna gäller medlets användning för att förhindra överföring av hivsmitta från moder till barn. MCC:s slutliga beslut kommer i september när myndigheten tagit del av en FDA-rapport från en nevirapinprövning i Uganda.

Enligt aktivistgruppen TAC finns ovedersägliga bevis för nevirapins skyddande effekt, och man avser gå till domstol om MCC beslutar att avregistrera medlet på den aktuella indikationen.

MCC:s omprövning baseras på att Boeringer Ingelheim dragit tillbaka sin ansökan om godkännande på den aktuella indikationen i USA. Detta efter att FDA upptäckt brister i den slutliga dokumentationen av den ovan nämnda studien i Uganda.
Tidiga resultat från denna studie, publicerade i Lancet 1999, utgjorde grund för registreringen i Sydafrika.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng