Många miljarder sparas med lägre blodtryck

Forskare har räknat ut vad samhället skulle spara i vårdkostnader om man lyckades sänka blodtrycket hos de miljoner européer som idag har hypertoni. Det handlar om många miljarder.

7 aug 2002, kl 11:51
0

Forskarna beräknar att ungefär en tredjedel av alla vuxna i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Sverige har högt blodtryck. Ungefär 29 miljoner vuxna i de fem länderna, 13 procent av befolkningen, har ett blodtryck som överstiger 160 mm Hg i systoliskt tryck och 95 mm Hg i diastoliskt tryck.
46 miljoner till, 21 procent, har mellan 140/90 mm Hg och 160/95 mm Hg. I de flesta europeiska länder anses 140/90 vara målet med en blodtrycksbehandling.

Forskarna beräknar att det inträffar ungefär 281 000 fall av onödiga insjuknanden i hjärtkärlsjukdom på grund av högt blodtryck.

Lyckades man nedbringa dessa under målnivåerna skulle de fem länderna tillsammans spara ungefär 12 miljarder i vårdkostnader, hävdar forskarna.

Rapporten som är publicerad i senaste numret av tidskriften Blood Pressure är skriven av forskare från bland annat Sverige, med bidrag från Pfizer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng