Kvällsmedicinering kan halvera risken för diabetes

Risken för att utveckla diabetes typ II kan halveras om blodtryckssänkande medicin tas på kvällen i stället för på morgonen, enligt ny studie.

24 sep 2015, kl 11:41
0

Annons

Om blodtrycksmedicinen tas på kvällen innan sänggång sänks patientens blodtryck under sömnen och risken för att utveckla diabetes typ II halveras. Det visar ny forskning som publicerats i tidskriften Diabetologica.

Resultaten visas i två olika artiklar. I den första bevisar forskarna att ett sänkt blodtryck man när sover har en nyckelroll för att förhindra nya fall av diabetes.

Drygt 2 000 hypertonipatienter deltog i den öppna randomiserade blinda studien. De slumpades in i två grupper, där ena gruppen tog sina förskrivna blodtryckssänkande mediciner på morgonen och den andra gruppen vid sänggåendet. Forskarna som skulle bedöma utvecklingen av ny diabetes visste inte vilka patienter som var i vilken grupp.

Efter en median uppföljningstid på sex år hade 171 deltagare utvecklat typ II diabetes. Det fanns en 57 procents lägre risk för att insjukna i diabetes för gruppen som tog medicinen på kvällen jämfört med den som tog medicinen på morgonen. Detta efter att man justerat utifrån bland annat midjemått, systoliskt blodtryck under sömnen och kronisk njursjukdom.

Forskarna drar slutsatsen att det är lika säkert att ta blodtryckssänkande läkemedel på kvällen som på morgonen. De kom även fram till att blodtryckskontrollen under sovtimmarna hos hypertonipatienter, utan diabetes, förbättrades avsevärt om medicinen togs på kvällen samt att det även förebygger utveckling av diabetes.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng