Annons

Reklam till allmänheten åter på tapeten

Är förbudet mot marknadsföring av receptbelagda läkemedel till allmänheten på väg att luckras upp inom EU? Det hävdar kritiker. Industrin varnar för att informationen kan försämras.

18 apr 2007, kl 11:18
0

Annons

Det pågår en översyn av läkemedelslagstiftningen inom EU som åter aktualiserar frågan om reklam om receptbelagda läkemedel till allmänheten. När frågan diskuterades i början av 2000-talet fick EU-kommissionen inte gehör för sitt förslag att marknadsföring skulle tillåtas för läkemedel mot aids, diabetes och astma.

Nu pågår ett arbete inom kommissionen och i en arbetsgrupp, Information to Patients, om förbättrad information till allmänheten. Konkreta förslag har ännu inte redovisats utan väntas senare i år. Men den europeiska konsumentorganisationen BEUC och den franska oberoende medicinska tidskriften Prescrire hävdar att läkemedelsindustrins inflytande är stort och att förbudet kan komma att luckras upp. Genom att tala om information till patienterna istället för vad det handlar om, marknadsföring, har industrin återtagit initiativet, menar kritikerna.

I höstas beklagade också vicepresidenten i EU-kommissionen, Günter Verheugen, beslutet att inte tillåta marknadsföring av receptbelagda läkemedel till allmänheten. Industrin borde, sade han, ha rätt att producera och publicera information om sina egna mediciner och sjukdomar. Sådan information borde vara självreglerande, ansåg Verheugen.
– Ja det verkar som om kommissionen är på gång igen, kommenterar Björn Beerman på Läkemedelsverket.
Han ingår i arbetsgruppen som diskuterar hur informationen till patienter ska förbättras. I den ingår en lång rad industriföreträdare, personer från olika myndigheter, samt en del patientorganisationer och representanter från EU-parlamentet.
Den övergripande planen är att skapa en gemensam europeisk databas med information på alla språk och med länkar till pålitliga nationella informationskällor.
– I första hand tänker man börja med de stora folksjukdomarna, rimligen kopplat till information om de läkemedel som är aktuella. Tanken är att produktresuméer och bipacksedlar på samtliga eu-språk ska finns tillgängliga, säger Björn Beerman.
Vilket inflytande läkemedelsindustrin kommer att få över informationen i databasen och vilka övriga källor den ska länka till finns idag inga förslag på.
– Vi får väl se var det slutligen landar, säger Cecilia Kennerfalk på Läkemedelsindustriföreningen Lif.
Men Lif har till socialdepartementet uttryck oro över att ?krafter inom EU verkar för att de källor som idag har bäst kunskap om olika läkemedelsbehandlingar utesluts?. I juni ska frågan diskuteras på ministernivå i Bryssel.