Regeringen ingriper inte mot Apoteket

Trots massiv kritik mot Apotekets planering att också bli dominerande på grossistmarknaden, ser regeringen inte någon anledning att ingripa mot företagets ambitioner.

18 apr 2007, kl 11:10
0

Apotekets planer på att också bli ett så kallat PBM-bolag, ett avancerat grossistföretag har mött hård kritik. Läkemedelsindustriföreningen, Sveriges Farmacevtförbund, Svensk Dagligvaruhandel och de två läkemedelsdistributörerna Kronans Droghandel och Tamro har tillsammans varnat regeringen för att det försvårar för konkurrenter att etablera sig på marknaden.

Men regeringen har i dagsläget inte några planer på att agera säger Joakim Pettersson, politiskt sakkunnig på socialdepartementet.
– Vi vill inte vidta några åtgärder som undergräver Apotekets förutsättningar att driva en effektiv verksamhet och att utveckla den, säger han.
Att Apoteket har avancerade planer på att också bli ett grossistföretag är en ?knepig fråga?, säger Joakim Pettersson.
– Men företaget måste kunna förbereda sig på att deras nuvarande grossister blir deras framtida konkurrenter. Det är ju inte en farmacevt på hörnet som är den huvudsakliga konkurrenten, utan stora internationella bolag.
– Och även intressenterna har möjligheter att förbereda sig.

Lars Reje som utreder den framtida apoteksmarknaden påpekar att effekten av de förslag han kommer att lägga beror på vilken strategi ägaren staten har för Apoteket.
– Agerar man inte kommer det förstås att ta längre tid för konkurrenter att etablera sig.
– Å andra sidan, låter man Apoteket utvecklas efter eget huvud höjs ju värdet på företaget i den mån man har en strategi som går ut på att i ett senare skede sälja hela eller delar av företaget.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng