Betablockerare inte längre
lika bra i SBU-rapport

Betablockerare har nu definitivt förlorat sin ställning som likvärdig behandling vid okomplicerad hypertoni. I SBU:s reviderade blodtrycksrapport konstateras att de är ett sämre alternativ än övriga blodtryckssänkare. En slutsats som landets läkemedelskommittéer redan dragit.

18 apr 2007, kl 11:00
0

Annons

I rapporten Behandling av måttligt förhöjt blodtryck som SBU publicerade hösten 2004 konstaterades att betablockerare hade samma effekt på insjuknande i hjärtkärlsjukdom som övriga hypertonimedel.
Men bara kort efter publiceringen kom nya rön, bland annat från en svensk forskargrupp. Slutsatsen av deras metanalyser som publicerades i Lancet var att betablockerarna gav sämre skydd mot stroke än andra blodtrycksmedel.

Slutsatsen i den reviderade rapporten, som innehåller ytterligare åtta studier, är att betablockerare reducerar risken för slaganfall i mindre grad än övriga blodtryckssänkare.
– I alla fall den betablockerare, atenolol, som används mest i de jämförande studierna, säger Helena Dahlgren på SBU. Slutsatsen av den reviderade rapporten blir att betablockerare inte längre kan anses vara något förstahandsalternativ vid behandling av förhöjt blodtryck.

Men de rönen har redan slagit igenom hos läkemedelskommittéerna. Bland dessa är inte längre betablockerare ett förstahandsmedel vid okomplicerad hypertoni. När den nya informationen kom tänkte man på SBU göra en snabb uppdatering av rapporten, säger Helena Dahlgren.
– Men då tyckte vårt vetenskapliga råd att vi i stället skulle ta det lite lugnare och också ta med de behandlingsstudier som tillkommit.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng