Prozac godkänt för
behandling av barn i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA har godkänt SSRI-preparatet Prozac vid behandling av depression och/eller tvångssyndrom hos barn och ungdomar.

7 jan 2003, kl 12:14
0

Annons

Prozac som i Sverige säljs under namnet Fontex är det första SSRI-preparat som godkänts för depressionsbehandling av barn och ungdomar.

FDA har sedan några år efterlyst kliniska studier bland annat just på SSRI-preparatens verkan på den här gruppen. Ett par SSRI-medel är sedan tidigare godkända vid behandling av psykiatriska symtom på barn. Men fluoxetin-medlet Prozac är det första som godkänts för behandling av depression.
Godkännandet baseras på placebokontrollerade studier på öppenvårdspatienter.

I en studie har man funnit tendenser till att ungdomar som behandlas med preparatet minskar i vikt och längd jämfört med placebogruppen. Läkemedelsföretaget Eli Lilly som marknadsför Prozac har gått med på att göra en uppföljande studie för att se om längd och vikt påverkas i ett längre perspektiv.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng