Farfars föda påverkar barnbarnens hälsa

Om farfar hade gott om mat löper barnbarnen fyra gånger större risk att drabbas av diabetes än andra barn.

8 jan 2003, kl 11:54
0

Annons

Men om farfar istället svalt är risken för hjärtsjukdomar bland barnbarnen mindre. Dessa samband har visats i en studie vid Umeå universitet.
Studien omfattade 239 personer födda åren mellan 1890 och 1920 i Överkalix. Uppgifterna om mattillgång bygger i första hand på regional statistik över skördeutfallet.
På manslinjen syns ett tydligt samband mellan näringstillgång under åren före puberteten och risken för att barnbarnen ska dö i diabetes eller någon härkärlsjukdom, berättar professor Lars-Olov Bygren i tidningen Actum (Umeå universitets tidning). Allra mest slående är sambandet mellan pojkars tillgång på mat under åren före puberteten och risken för att deras barnbarn ska då i diabetes ? en risk som är drygt fyra gånger högre om farfar hade god tillgång på mat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng