Oro för splittring inom Sveriges farmaceuter
Foto: istock

Oro för splittring inom Sveriges farmaceuter

Den senaste tidens turbulens väcker oro inom Sveriges farmaceuter för en delning av förbundet.

28 sep 2020, kl 15:15
0

Det är turbulent inom Sveriges farmaceuter. I organisationen finns nu en oro för att motsättningarna ska leda till en splittring av förbundet.

Sveriges farmaceuter tvingades vid ett dramatiskt fullmäktigemöte i fredags bordlägga de flesta valen samt vissa andra punkter på dagordningen. Detta sedan ordförandevalet tydliggjort de motsättningar som finns inom förbundet.

Motsättningarna inom Sveriges farmaceuter

Valberedningen hade föreslagit omval av den sittande ordföranden Ulf Janzon, som har sina yrkesmässiga rötter i läkemedelsindustrin och tillträdde för två år sedan. Men under sittande fullmäktigemöte nominerade Karin Gummesson, ordförande för förbundets apotekssektion, en motkandidat.

Hon föreslog i stället Sandra Jonsson, som arbetar på sjukhusapoteket vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, som ny ordförande. Vid en sluten omröstning vann sedan Sandra Jonsson med siffrorna 16 mot 10.

Vissa som var föreslagna av valberedningen till andra poster hoppade då av. Därför bordlades val av övriga styrelsemedlemmar till ett kommande extra fullmäktigemöte.

De förtroendevalda inom förbundet som Läkemedelsvärlden talat med ger bilden att turbulensen har sitt ursprung i motsättningar mellan apotekssektionen och övriga sektioner.

De som är kritiska mot Karin Gummessons agerande kallar det en kupp och menar att hon utnyttjade att apotekssektionen som största sektion har majoritet i fullmäktige. Kritikerna varnar för att det inträffade kan bidra till att Sveriges farmaceuter faller i sär i två delar. En som är inriktad på apoteksvärlden och en som sysslar med andra professionsfrågor för farmaceuter.

– Som jag ser det just nu finns det ingen anledning att ha ett förbund där en sektion dominerar på det här sättet, säger Claes Jagensjö, styrelseledamot i förbundets industrisektion.

Strid om apoteksfrågorna

Men Karin Gummesson förklarar att hennes sektion inte är ute efter att splittra förbundet.

– Nej, jag hoppas verkligen inte att vi får en uppdelning. Vi är inte intresserade av att bilda ett apoteksförbund. Vi vill ha ett förbund där man kan samarbeta och respektera alla medlemmars åsikter, säger hon.

Karin Gummesson representerar apotekssektionen även i förbundsstyrelsen. Hon beskriver att medlemmarna i hennes sektion under året känt en stigande frustration över vad de anser är ett för lågt intresse för apoteksfrågor i förbundsledningen. Däremot motsätter hon sig den beskrivning som en del andra ger, nämligen att det skulle handla om en konflikt mellan att driva fackliga frågor respektive frågor om yrkesutveckling.

– Det vår sektion driver är frågor som gäller apotek – både fackliga och professionsmässiga frågor om apotek. Och i våras blev vi verkligen satta på prov när starten av avtalsrörelsen sammanföll med coronakrisen. Vi har haft en febril aktivitet kring både krisavtalet och den uppskjutna avtalsrörelsen, säger hon.

– Samtidigt har vi haft svårt att få respekt och acceptans i förbundsstyrelsen för att driva dessa frågor. Vi har känt oss ifrågasatta och motarbetade. Därför såg våra medlemmar ingen annan möjlighet än att utse en ny ordförande.

Men varför framförde ni inte detta i god tid till valberedningen i stället för att presentera er nominering först vid sittande fullmäktige?

– Av flera orsaker hann vi helt enkelt inte det. Fullmäktige hålls normalt i november men tidigarelades i år till september. Det gjorde att vi fick kortare tid på oss att få fram ett ordförandeförslag och vi var helt enkelt inte klara när nomineringstiden gick ut, säger Karin Gummesson.

– Det var under stor press och vånda som vi tog beslutet att genomföra sektionens vilja och lägga fram förslaget vid fullmäktige som vi gjorde.

Valberedningen tar nya tag

Ulf Janzon, som nu lämnar över ordförandeposten till Sandra Jonsson, håller inte med om att han gett för lite stöd till arbetet med fackliga och andra apoteksfrågor.

– Det måste förstås andra bedöma. Men min ambition har varit att försöka hitta balans och synergieffekter mellan att driva fackliga krav och att arbeta med professionsutveckling, säger han.

– Vi står inför en situation där underlaget för fysiska apotek minskar och där vi som farmaceuter därför behöver utveckla nya kvalificerade tjänster som någon är beredd att betala för. Samtidigt måste vi som fack slåss för arbetsvillkor och andra fackliga frågor. Men jag hoppas vi kan balansera det här ännu bättre framöver.

Carin Svensson är ordförande i Sveriges farmaceuters valberedning. Hon säger att apotekssektionens agerande i fredags kom ”som en blixt från klar himmel”.

– Vi i valberedningen hade inte hört något om detta tidigare. I så fall skulle vi självklart ha resonerat igenom situationen och sett om vi behövde förändra något i våra förslag till val vid fullmäktige. Det ska en valberedning alltid göra i sådana situationer, säger hon.

Carin Svensson ger dock inte upp hoppet om att få fram en bra förbundsstyrelse. Just nu får den tidigare styrelsen arbeta vidare, med undantag av den utbytta ordföranden. Detta i väntan på att förbundet utlyser ett extra fullmäktige som kan välja resten av den nya styrelsen. Ett extra fullmäktige måste enligt stadgarna utlysas två månader i förväg.

Under tiden arbetar valberedningen med att ta fram ett nytt förslag på kandidater.

– Vi kommer att kontakta dem vi hade nominerat till styrelsen inför mötet i fredags och höra hur de ställer sig till att fortsätta kandidera i den nya situationen. Vi kommer att ha ett möte den här veckan och jobba så kvickt som möjligt, säger Carin Svensson.

Hon tycker det är för tidigt att bedöma om fredagens dramatik kan bidra till splittring av förbundet:

– Det är inte något nytt att olika sektioner har olika agendor. Så har det varit i alla år. Det gäller att hitta den fina balansen mellan olika intressen och det är en viktig uppgift inte minst för valberedningen. Vi får försöka göra vad vi kan för att klara detta.