Annons
Kirurgen Paolo Macchiarini åtalas för grov misshandel

Kirurgen Paolo Macchiarini åtalas för grov misshandel

Paolo Macchiarini åtalas för grov misshandel av tre patienter som fick syntetiska luftstrupar inopererade.

29 sep 2020, kl 10:40
0

Kirurgen Paolo Macchiarini åtalas för tre fall av grov misshandel i det uppmärksammande ärendet med syntetiska luftstrupar. Det är överåklagare Mikael Björk som fattat åtalsbeslutet.

Mikael Björk återupptog, som Läkemedelsvärlden rapporterade, i december 2018 en tidigare nedlagd förundersökning av Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset. Under åren 2011-2013 opererade den världskända kirurgen in syntetiska luftstrupar på tre patienter i Sverige och på ytterligare fem patienter i andra länder.

Åklagaren har under förundersökningen inhämtat ny skriftlig bevisning. Dessutom har flera förhör hållits med personer i Sverige, Belgien, Storbritannien, USA och Spanien.

– Genom dessa förhör och genom den skriftliga bevisningen har det blivit tydligt för mig att ingreppen genomförts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och därför inte utgjort led i någon laglig form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie, säger överåklagare Mikael Björk i ett pressmeddelande.

Orsakat stort lidande

De tre patienter som åtalet omfattar har avlidit. Men Mikael Björk väljer att åtala för grov misshandel och inte för exempelvis vållande till annans död.

–  Utredningen har visat på svårigheter att visa ett tydligt orsakssamband mellan ingreppen och dödsfallen. Men däremot visade den tydligt att det varken handlade om sjukvård eller forskning utan var helt otillåtna ingrepp, förklarade Mikael Björk i en radiointervju för Ekot direkt efter att åtalet blev offentligt.

I pressmeddelandet framhåller han att ingreppen orsakat de tre målsägandena allvarliga fysiska skador och stort lidande:

– Jag gör bedömningen att de tre ingreppen därför är att bedöma som grov misshandel snarare än vållande till kroppskada, grova brott, och att det är den tidigare kirurgen vid Karolinska universitetssjukhuset som ensam bör bära det straffrättsliga ansvaret.

Paolo Macchiarini lämnade efter den så kallade Macchiariniskandalen Sverige. Han har fortsatt att arbeta som kirurg i andra länder. Enligt åklagarmyndigheten har han nu vid ett förnyat förhör delgivits skälig misstanke om grov misshandel i tre fall. Macchiarini har då nekat till brott.

Paolo Macchiarini åtalas vid Solna tingsrätt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng