Nya cancermedel når USA före Europa

Nya läkemedel mot cancer kommer generellt snabbare ut på den
amerikanska marknaden än den europeiska. Det framgår av en ny granskning
av preparat som godkänts mellan 2003 och 2010.

16 jun 2011, kl 12:30
0

Annons

Amerikanska forskare har tittat på 23 läkemedel mot cancer som godkänts både inom EU och i USA under en sjuårsperiod. Deras genomgång visar att alla de nya preparaten nådde amerikanska patienter innan de europeiska fick ta del av dem.

Att det ser ut så har flera förklaringar. En av anledningarna var att företagen ofta lämnade in sin ansökan om godkännande till amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA innan de vände sig till europeiska EMA. Men en annan är att FDA i snitt tog kortare tid på sig att behandla ansökan än EMA. Under den aktuella perioden godkände FDA totalt sett fler cancerläkemedel än sin europeiska motsvarighet. Mediantiden mellan att ansökan lämnades in och ett godkännande var 182 dagar i USA. För EMA var mediantiden 350 dagar.

Forskarna konstaterar också att tre produkter godkändes för marknadsföring inom EU som fick rött ljus i USA. FDA å sin sida godkände nio läkemedel som fick nej av EMA. Varför myndigheterna kom fram till olika beslut har forskarna däremot inte tittat närmare på.

FDA:s läkemedelschef Margaret Hamburg säger till Reuters att myndigheten inte är ute efter att tävla med andra myndigheter, men att de lägger ett sort värde i att snabbt få ut nya behandlingar till cancerpatienter.

Studien finns publicerad i tidsskriften Health Affairs.