Tallpulvrets effekt får förklaring

Ett pulver av cellulosa från tall har använts för att lindra
allergiska besvär hos barn.  Nu har forskare i Göteborg lyckats visa
varför det har effekt.

16 jun 2011, kl 13:05
0

Spray med cellulosapulver finns i receptfria produkter på bland annat apotek. Det har används under många år för att lindra allergiska besvär men hittills har inga vetenskapliga studier publicerats som bekräftar effekten.

Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet genomfört en liten studie av 53 barn och ungdomar mellan 8 och 18 år med allergiska besvär under björkpollensäsongen 2009. Studiedeltagarna fick behandling med antingen cellulosapulver eller placebo.
– Vi kunde bevisa att barnens allergiska näsbesvär klart förbättrades hos dem som använde cellulosapulvret. Den bästa effekten såg vi vid låga till måttliga koncentrationer av pollen. Dessutom fick vi inga rapporter om biverkningar, säger Nils Åberg, överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg i en presskommentar.

Resultaten av studien har publicerats i Pediatric Allergy and Immunology. Effekten kommer av att pulvret bildar en barriär inne i nässlemhinnan. Den mekaniska barriär som bildas hindrar helt enkelt allergenerna att tränga igenom.